Monday, May 30, 2011

Nasi daging emak saya...




MUDAH,  RINGKAS DAN SEDAP!!!!

BAHAN:

  • 2 kilo beras basmathi kashmir faiza
  • 1 kilo daging 
  • 2 pkt rempah bunjut
  • bawang putih
  • bawang merah
  • bunga lawang
  • halia
  • bunga cengkih
  • buah pelaga
  • karot
  • green peas
  • daun sup

CARA:

Bahan A;
Potong daging kiub. Rebus bersama rempah bunjut hingga empuk.

Bahan B;
Tumis bawang merah,bawang putih, bunga cengkih, kayu manis , bunnga lawang dan buah pelaga hingga wangi. Kemudian masukkan air rebusan dan daging tadi shingga mendidih. Masukkan beras yang dibersihkan terlebih dahulu dan biarkan sehingga tiga suku masak seterusnya masukkan karat yang telah dihiris halus. Setelah masak masukkan green peas dan daun sup yang tidak perlu dipotong.

No comments:

Post a Comment